Kοπή Βασιλόπιτας

   Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα, στο 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα,μετά από πρόσκληση του διευθυντή κ. Πέτρου Πιτσιάκκα, παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα, του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Ραυτόπουλου, των καθηγητών και όλων των μαθητών του Σχολείου.

   Μετά την ευλογία της βασιλόπιτας ο Σεβασμιότατος, αρχικά αναφέρθηκε στη σχέση της βασιλόπιτας με το Μ. Βασίλειο, ο οποίος ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην Καισάρεια με πρόθεση να τη λεηλατήσει, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος, ο Άγιος Μερκούριος, με πλήθος Αγγέλων, απομάκρυνε τον στρατό του, η πόλη σώθηκε. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή, και σύμφωνα με την παράδοση εύρισκε το δικό του. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί. 

   Στη συνέχεια τόνισε ότι το έθιμο της βασιλόπιτας, σύμφωνα με το λαογράφο Λουκάτο, μας οδηγεί στην ελληνική αρχαιότητα και στο έθιμο των «εορταστικών άρτων» οι οποίοι προσφέρονταν τιμητικά στους θεούς κατά τη διάρκεια αγροτικών γιορτών ως απαρχές (δηλ. ως προσφορά από τη νέα σοδειά). Πέρα από τους "εορταστικούς άρτους" σχετίζεται και με τη συνήθεια των 'μειλιχίων προσφορών', από μέλι, στους θεούς του Κάτω κόσμου, για να εξασφαλίσουν την εύνοια τους. Με την αναφορά του αυτή ο Σεβασμιότατος ανέδειξε τη σχέση που έχει ο Χριστιανισμός και η ορθόδοξη παράδοση με την αρχαίο ελληνισμό. Γι’ αυτό μιλάμε για τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, αφού με το χριστιανισμό ο ελληνισμός εκχριστιανίστηκε. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής παράδοσης, μέσω της παιδείας, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει τονίζοντας ότι «είμαστε η Δύση της Ανατολής και η Ανατολή της Δύσης». Κλείνοντας ευχήθηκε στους μαθητές και ιδιαίτερα στους τελειόφοιτους κάθε επιτυχία στις εξετάσεις τους.

   Ακολούθως ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας ευχήθηκε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς το 2024 να είναι μια χρονιά καλύτερη από τις προηγούμενες γεμάτη επιτυχίες και πρόοδο.

   Τέλος, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πέτρος Πιτσιάκκας, αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο κκ Ιερόθεο και το Δήμαρχο Ναυπακτίας κ Γκίζα, για την παρουσία τους και τις ευχές τους, ευχήθηκε με τη σειρά του καλή χρονιά, ευλογημένη και οι μαθητές το 2024 να πορευτούν στο δρόμο που έχουν ονειρευτεί και σχεδιάσει.

   Τυχερός μαθητής αναδείχθηκε ο Παπασούλης Αντώνιος του Χρήστου της Α΄ τάξης και από το σύλλογο διδασκόντων η κ. Σπανού Αικατερίνη.

24 kv1 24 kv2

24 kv3 24 kv4

24 kv5 24 kv6