Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 1923 (Β.Δ. που υπογράφηκε στις 17/07/1923) και είναι το παλαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη.

Λειτούργησε με όλες του τις τάξεις από το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς σε μισθωμένο κτίριο:

Αρχικά στεγάστηκε στον 1ο όροφο της οικίας Κοζώνη (εκεί αργότερα και έως τις αρχές του 1970 λειτούργησε Οικοκυρική Σχολή)

Αργότερα, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών, παραχωρήθηκε και μια αίθουσα του σημερινού 1ου δημοτικού. Στη συνέχεια μισθώθηκε και το ισόγειο της οικίας του Ν. Μπλέρη στη σημερινή οδό Ν. Μπότσαρη ? δίπλα στην οικία Γ. Αθανασιάδη ? Νόβα.

Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης και λόγοι εκπαιδευτικοί επέβαλαν τη δημιουργία ξεχωριστού διδακτηρίου.

Για την εξασφάλιση οικοπέδου και την ανέγερση διδακτηρίου εργάστηκε πολύ η κοινωνία της πόλης. Δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό ο σύλλογος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», με πρόεδρο το Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Αμβρόσιο Νικολαΐδη και μέλη εξέχοντα πρόσωπα της ναυπακτιακής κοινωνίας.

Ο Σύλλογος με εράνους στην επαρχία, στην Αθήνα και στην Αμερική και με δωρεές εξασφάλισε έκταση στο χώρο που λειτουργεί και σήμερα το σχολείο, για την ανέγερση του διδακτηρίου του Γυμνασίου.

Η προκήρυξη και δημοπρασία «Περί κατασκευής Διδακτηρίου εν Ναυπάκτ?», υπογράφεται στις 16 Απριλίου 1932 από τον επί της Παιδείας και των Θρησκευμάτων Υπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

Το κτίριο ήταν έτοιμο το 1936 και οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσές του 2 Φεβρουαρίου του 1936 ενώ συνεχίζονταν ακόμη κάποιες εργασίες.

Το διδακτήριο είχε 6 αίθουσες διδασκαλίας (3 ανά όροφο) τα γραφεία του διευθυντή και του συλλόγου των καθηγητών, μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, μια μικρή αίθουσα στην άκρη του διαδρόμου με τα όργανα φυσικής και χημείας και μετά τους 2 ορόφους μια μικρή αίθουσα, το υπερώο.

Αρχικά το Γυμνάσιο ήταν μεικτό το 1961 όμως ιδρύθηκε και το Γυμνάσιο Θηλέων τα δύο Γυμνάσια λειτουργούσαν στο ίδιο διδακτήριο εκ περιτροπής πρωί- απόγευμα (ή ανά τρεις ημέρες της εβδομάδας ή ανά εβδομάδα).

Το 1964 με την μεταρρύθμιση Παπανούτσου το 6/τάξιο Γυμνάσιο διακρίνεται σε 3/τάξιο Γυμνάσιο και 3/τάξιο Λύκειο Αρρένων.

Το Σεπτέμβρη του 1967 (με τη δικτατορία) γίνεται πάλι 6/τάξιο Γυμνάσιο Αρρένων.

Το 1967-1970 επεκτείνεται με νέες αίθουσες και υπόστεγο στα δυτικά.

Το 1976 μετά την μεταπολίτευση το 6/τάξιο Γυμνάσιο γίνεται πάλι σε 3/τάξιο Γυμνάσιο και 3/τάξιο Λύκειο Αρρένων.

Το 1976-1977 το Γυμνάσιο Αρρένων στεγάζεται στο διδακτήριο της Τεχνικής Σχολής, προκειμένου να κατασκευαστεί νέο διδακτήριο και παρέμεινε εκεί ως τις 5 Οκτωβρίου του 1981 που παραδόθηκε το τωρινό κτήριο.

Το 1980 τα σχολεία ξαναγίνονται μεικτά και ονομάζονται πλέον αριθμητικά: το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αρρένων Ναυπάκτου γίνονται 1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και 1ο Λύκειο Ναυπάκτου.

Το 1997 τα Λύκεια αποκτούν τον επιθετικό προσδιορισμό Ενιαίο.

Το 1998 το σχολικό συμβούλιο του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου θέλοντας να συνδέσει το αρχαιότερο σχολείο της πόλης με το μακρινό τοπικό παρελθόν να τονίσει το συλλογικό «Εμείς» και την πατρίδα, να τονωθεί ο φρονηματισμός των μαθητών και το ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία με την 45η/30-06-1998 πράξη του πρόσθεσε στον τίτλο του σχολείου το όνομα του Ναυπάκτιου Στρατηγού Αγελάου που το 217 π.χ. σε συνέδριο στη Ναύπακτο πρότεινε πανελλήνια ενότητα και παραμέρισμα των διαφορών για να αντιμετωπιστούν «τα προφαινόμενα από της εσπέρας νέφη» δηλαδή οι Ρωμαίοι (Πολυβίου Ιστορικά Ε104, 1-11).

Η επωνυμία εγκρίθηκε με την Δ4/459/23-10-2000 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1390/τβ/14-11-2000)

Το 2007 ο επιθετικός προσδιορισμός Ενιαίο αντικαθίσταται με τον προσδιορισμό «Γενικό» έτσι η ονομασία του σχολείου μας είναι «1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΓΕΛΑΟΣ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΣ».

Αυτή είναι η γραμμή που συνδέει το σχολείο μας (το παλαιότερο σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην πόλη) με την αφετηρία μας το 1923.

 

Από το περιοδικό «Γράμματα Σπουδάματα» Απόσπασμα από άρθρο του τέως διευθυντή Απόστολου Ζορμπά με τίτλο «Η ίδρυση του Γυμνασίου Ναυπάκτου»