Ο Ραϋνάλδος Αλβανός στο 1ο Λύκειο
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου και ο Δήμος Ναυπακτίας φιλοξένησαν τον συγγραφέα Ραϋνάλδο Αλβανό, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ελληνικός Εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες». Ο συγγραφέας το πρωί, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, μίλησε στους μαθητές τονίζοντας τους την αξία της ιστορίας, αλλά και τη σημασία που έχει το σχολείο, γιατί τους βοηθά να αποκτούν γνώσεις σε βάθος και να είναι σε θέση να επιλέγουν στη ζωή τους.
Τόνισε πώς η ιστορία έχει σχέση με το παρελθόν, το βάρος του οποίου μπαίνει στη ζωή μας, αφού είμαστε προϊόντα της ιστορίας και ταυτόχρονα δημιουργοί της, που θα μας μελετήσουν οι επόμενοι. Κάθε κοινωνία και κάθε εποχή δημιουργεί τη δική της ιστορίας.
Εξήγησε στους μαθητές για τον τρόπο διαμόρφωσης των ταυτοτήτων (εθνική, αθλητική, τοπική κτλ) που σχετίζεται με το αίσθημα του «ανήκειν» κάπου. Τα στοιχεία που επιλέγουμε ως ομάδα συνδέονται με το παρελθόν, άρα με την ιστορία. Κάθε ταυτότητα επιλέγει στοιχεία του παρελθόντος και δημιουργεί το αίσθημα του «ανήκειν».
Η γνώση συνδέεται με κάθε μάθημα και όχι μόνο με την ιστορία και βοηθά τους μαθητές να σκεφτούν να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει και ταυτόχρονα να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους, με στόχο να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο και έτσι να νιώθουν χρήσιμοι στη ζωή.
Τα γεγονότα που παρουσιάζει η Ιστορία, όπως αυτά της δεκαετίας του 1940 έγιναν και δεν αμφισβητούνται από κανένα. Οι ερμηνείες των γεγονότων διαφέρουν ανάλογα με την οπτική προσέγγισης του κάθε ιστορικού. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αντικειμενική ιστορία. Ο ιστορικός οφείλει να προσπαθεί για την αντικειμενική αλήθεια με βάση την έρευνα του.
Το απόγευμα στην ίδια αίθουσα, ο Ραϋμόνδος Αλβανός μίλησε στο κοινό για τη δεκαετία του 1940 παρουσιάζοντας τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο, με βάση το βιβλίο του «Ελληνικός Εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες». Μέσα από την ενημερωτική και αντικειμενική εισήγηση του ομιλητή καθώς και τη δημιουργική και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε φωτίστηκε η σκοτεινή περίοδος της δεκαετίας του 1940.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Παπαβασιλείου, διευθυντές σχολείων της πόλης, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.