Στις 12/5/2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημόσια Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη Ναυπάκτου. Η υποδοχή ήταν εξαιρετικά θερμή. Αρχικά μας ενημέρωσαν για την ιστορία της βιβλιοθήκης, τον ιδρυτή της, πότε ιδρύθηκε και πως εξελίχθηκε στα χρόνια έως σήμερα. Κατόπιν πλοηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης και κάναμε ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων. Τέλος μας ενημέρωσαν για την ταξινόμηση των βιβλίων της κατά το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Ντιούι (Dewey Decimal Classification) που είναι ένας τρόπος οργάνωσης της ανθρώπινης γνώσης και χρησιμοποιείται από πολλές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Το σύστημα συγκροτείται αρχικά από δέκα τάξεις:

  • 000 – Γενικά θέματα
  • 100 – Φιλοσοφία και ψυχολογία
  • 200 – Θρησκεία
  • 300 – Κοινωνικές επιστήμες
  • 400 – Γλώσσα
  • 500 – Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
  • 600 – Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες)
  • 700 – Τέχνες και διασκέδαση (Καλές και διακοσμητικές τέχνες)
  • 800 – Λογοτεχνία και ρητορική
  • 900 – Ιστορία και γεωγραφία

Κάθε μία από τις δέκα τάξεις υποδιαιρείται σε δέκα διαιρέσεις και τελικά κάθε διαίρεση υποδιαιρείται σε δέκα τμήματα, έτσι καταλήγουμε σε χίλια διαφορετικά "τμήματα". Η αριθμητική αυτή κατηγοριοποίηση / υποδιαίρεση μπορεί θεωρητικά να συνεχιστεί ιεραρχικώς επ' άπειρον.

Τέλος, αφού χωριστήκαμε σε ομάδες παίξαμε και ένα παιχνίδι εύρεσης δέκα βιβλίων με βάση την παραπάνω ταξινόμηση. Η ομάδα που έβρισκε πρώτη τα 10 βιβλία ήταν και η νικήτρια ομάδα.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στους χώρους της.

Στο ισόγειο υπάρχουν:

  1. Το βιβλιοστάσιο όπου είναι τοποθετημένα τα βιβλία κατά θέμα σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα του DEWEY. Επίσης υπάρχει και η Τοπική Συλλογή (δεν δανείζεται), δηλαδή βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες που αναφέρονται στη Ναυπακτία, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φωκίδα και στην Ευρυτανία.
  2. Αναγνωστήριο ενηλίκων, όπου μπορεί καθένας να μελετήσει σε ήσυχο και άνετο περιβάλλον.
  3. Κέντρο Πληροφόρησης ένας χώρος δημιουργικότητας, από τη FutureLibrary με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
    1. Δανειστικό τμήμα. Είναι ο χώρος όπου γίνεται η εγγραφή νέων μελών της Βιβλιοθήκης, ο δανεισμός και επιστροφή βιβλίων μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
    2. Γραφείο εργασίας. Στο βάθος, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, υπάρχει το γραφείο εργασίας, όπου διεκπεραιώνονται οι διοικητικές εργασίες και η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία των βιβλίων.
    3. Παιδικό τμήμα. Υπάρχει πλούσια συλλογή παιδικών βιβλίων, ταξιθετημένων ανάλογα με τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Επίσης υπάρχουν διάφορα παιδικά παιγνίδια, όπως σκάκι, κουκλοθέατρο καθώς και βίντεο για την προβολή εκπαιδευτικών ταινιών. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται συχνά δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού.
    4. Γραφείο εργασίας. Υπάρχει γραφείο εργασίας, όπου διεκπεραιώνονται οι διοικητικές εργασίες και η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία των βιβλίων.

Αποτελείται από τους εξής χώρους:

α. Χώρος πρόσβασης στο διαδίκτυο και διαδραστικής συνεργασίας

β. Αίθουσα ηχογράφησης (Μουσικό Στούντιο)

γ. Χώρος για δημιουργικές συναντήσεις

Στον Α΄ όροφο υπάρχουν:

Αφού ευχαριστήσαμε τους υπαλλήλους της βιβλιοθήκης και τον διευθυντή της κύριο Χαλάτση, δεσμευθήκαμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες τέτοιες δράσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία των μαθητών μας.